Rosół doprawiam nietypowym składnikiem. Zyskuje głęboki smak i doskonały aromat
Rosół lubię jeść, ale też gotować. To dlatego, że tak naprawdę ta zupa robi się sama. Wystarczy tylko w odpowiednim czasie dodać składniki, reszta to już kwestia gotowania. Choć składniki na rosół są dość ściśle określone, to jednak wystarczy czasami zmienić jeden z nich, czy coś dodać, by odmienić nuty smakowe wywaru.
Na jakim mięsie gotować rosół?
Rosół można gotować na wołowinie, kurze rosołowej, kurczaku, indyku, kaczce czy gęsi. Dobrym rozwiązaniem jest łączenie kilku mięs jednocześnie. Dzięki temu smak i aromat wywaru jest pełniejszy. Mojej rodzinie najbardziej smakuje wywar ugotowany na mieszance wołowiny, kurczaka i indyka. Przyjemny smak ma też rosół gotowany na kurze rosołowej. Nie przepadam natomiast za rosołem gotowanym na mieszance mięs, w której znajduje się kacze mięso. Jakoś za bardzo te smaki się znoszą i finał jest dość nijaki.
Jak w prosty sposób dodać rosołowi smaku?
Do przygotowania rosołu potrzebne są odpowiednie mięso, włoszczyzna i przyprawy. Te ostatnie to zawsze pieprz i sól, a niektórzy dorzucają też listek laurowy, ziele angielskie czy lubczyk. Ja tym razem pokusiłam się o dodanie kawałeczka gałki muszkatołowej. Był to dosłownie kawałek wielkości pestki słonecznika. Wrzuciłam go pod koniec gotowania i efekt był zaskakujący. Ta przyprawa dodała wywarowi niepowtarzalnego, korzennego smaku i aromatu. Można też powiedzieć, że głębi i charakteru.
Tymi dodatkami szybko odmienisz smak rosołu
By dodać rosołowi ciekawszego, pełnego smaku, można go wzbogacać różnymi składnikami. Opieczona cebula czy liść kapusty włoskiej są już pewnie wielu osobom znane. Mniej popularny jest zaś pomidor, który dodaje lekko kwaskowego smaku i ciepłego koloru albo plasterki jabłka, dające słodycz i głębię. Do rosołu można też dorzucić suszony grzybek leśny, który podkręci smak, aromat i kolor, kawałeczek świeżego imbiru dla ostrzejszego smaku, szczyptę kurkumy, która podkreśla barwę.